023 561 60 00
A+ A+ A+

Fitness

4 september 2018

Vorig jaar was ik tijdens de jaarlijkse bruidsshow op Westerkim één van de bruidegoms. Natuurlijk kregen de bruiden alle aandacht van de bewoners. Met reden!


Fitness

Vorig jaar was ik tijdens de jaarlijkse bruidsshow op Westerkim één van de bruidegoms. Natuurlijk kregen de bruiden alle aandacht van de bewoners. Met reden! Uitzondering was een bewoner, ik noem hem maar Joost, die zich ook had aangemeld om als bruidegom het feest mee te maken. Joost liep met een rollator, maar in vol ornaat, te glimmen naast zijn bruidje voor die dag.

Gisteravond was ik een avond te gast bij de bewoners van de eerste etage van Westerkim. Daar trof ik opnieuw Joost aan. Joost zat inmiddels in een rolstoel en zijn bewegingen waren aarzelend en schokkerig. Hij moest glimlachen toen ik met hem sprak over die zonnige dag, een jaar geleden, toen hij nog eenmaal als bruidegom de harten ven vele dames mocht stelen.

Even later trof ik Joost aan in een fitnessruimte op de afdeling.

De fysiotherapeute vertelde dat we deze ruimte aan Joost te danken hadden. Joost had namelijk bij zijn opname aangegeven gewend te zijn om 4 keer per week naar een fitness bij hem in de buurt te gaan. Deze beweging was voor Joost en de slopende ziekte van zijn lichaam, erg noodzakelijk. Om Joost in zijn conditie 4 keer per week naar deze fitness te krijgen, bleek, ook voor Joost, wel erg veel gevraagd.

Nu zullen velen op zo’n moment denken: “Jammer dan”, maar dat geldt gelukkig niet voor iedereen. In het team bleken een aantal mensen zich het lot van Joost aan te trekken. Zij bedachten dat een vrijwel ongebruikte ruimte op de afdeling net zo goed als fitness zou kunnen worden ingericht.

Als zo’n idee een motor krijgt, hier heet de motor Pieta, een huiskamerbegeleidster, dan gaat het vanzelf rollen. Alhoewel, vanzelf, het vraagt dus wel om zo’n motor. Iemand die niet opgeeft en net zolang doorgaat totdat het idee handen en voeten heeft gekregen.

En dan kan het gebeuren: er komt een fitnessruimte, compleet met oefentoestellen, een enorme spiegel en allerlei hulpmiddelen. Er komen vrijwilligers die actief met de bewoners aan de slag willen.

En dan kan Joost toch vier keer per week naar de fitness.

Of vijf keer…

 

Erik Zwart,

Bestuurder PCSOH

Terug naar overzicht