023 561 60 00
A+ A+ A+

Jouw wereld wordt steeds groter

28 mei 2020

Pinksteren is groei en bloei. Pinksteren is dat mensen vervuld raken, tot bloei komen. Pinksteren is het feest van geïnspireerd zijn, van bezield worden en in beweging gebracht worden.


Een medewerkster zei deze week tegen me, toen ze me na een aantal gesprekken wat aantekeningen zag maken: “Jouw wereld wordt steeds groter, die van veel bewoners wordt steeds kleiner.” Ik vond het een rake opmerking van haar. De opmerking bleef me bij. Werk in de zorg, opgedane ervaringen, ze kunnen je wereld groter maken, je leefwereld verbreden en verdiepen.

Jouw wereld wordt steeds groter. Dat past precies bij Pinksteren, schoot door me heen toen de collega die woorden tegen me sprak. Pinksteren is groei en bloei. Pinksteren is dat mensen vervuld raken, tot bloei komen. Pinksteren is het feest van geïnspireerd zijn, van bezield worden en in beweging gebracht worden. Op Pinksteren kwam de Geest van God. De Geest brengt mensen tot groei en bloei, tot een leven vol van liefde, geloof, hoop. De Geest (engels: spirit) zet mensen in beweging, inspireert, zorgt voor elan, voor spirit. Op Pinksterdag was er wind en er was vuur. Wind zorgt voor beweging. En vuur roept bezieling op.

Wind veroorzaakt beweging. Wind maakt dat je los komt. Wind verdrijft vastgeroestheid. Vastgeroest kun je zijn. Letterlijk doordat je veel van je tijd zittend op een stoel doorbrengt, of doorbrengen moet. Deze vastgeroestheid kun je doorbreken met programma’s met beweeglessen als Heel Nederland Thuis in Beweging. Maar vastgeroest kun je ook op andere manieren zijn.

Bijvoorbeeld omdat je, naar je idee, vast zit aan bepaalde gewoontes, aan een manier van werken met vaste methodes en vertrouwde protocollen, aan aangeleerde tradities, of aan een heersende, soms een ietwat te knellende groepscultuur in het team of op het werk. Wind kan alles opschudden.

Wind kan leiden tot nieuwe en verrassende inzichten. Jouw wereld wordt steeds groter. Wind zorgt voor beweging. Waar komt de wind vandaan? Waar gaat hij heen? Je kunt de wind niet vastgrijpen, de Geest van Pinksteren niet opsluiten, maar je kunt ze wel ervaren. Van de wind kun je zeggen dat hij uit een bepaalde hoek waait. Bijv. uit het westen, waar de zee is en vanwaar de wind een zilte lucht met zich meebrengt. Wind, je kunt de wind niet grijpen, maar wel beleven. Je voelt de wind in je gezicht, door je haren gaan.

Soms heb je de wind tegen en soms is er meewind. Soms is de wind een zachte, verfrissende bries. Maar soms verheft de wind zich tot stormachtig niveau. Een harde, stormachtige tegenwind kan maken dat je bijna of helemaal onderuit gaat. Maar wind kan ook verkoelen. En wind kan maken dat alle donkere, dreigende, zwarte wolken uit je leven worden weggeblazen. De wolk van bezorgdheid om jezelf, een ander, een familielid, een bewoner, of een buur. En die wolk van teleurstelling die je met je meedraagt, omdat gebeurtenissen in het leven net anders gegaan zijn dan je had gewild. En de wolk van verdriet, boosheid, of pijn.

De Pinksterwind blaast al die donkere wolken uit je leven weg. Wind roept beweging op en roept tegen je: Kom in beweging. Blijf niet stil zitten. Blijf niet vast zitten aan het vanzelfsprekende, bekende of vertrouwde. Want jouw wereld is echt altijd weer groter dan je denkt.

Vuur, ook dat hoort bij Pinksteren. Vuur zorgt voor bezieling, roept je op tot enthousiasme. Zodat je je werk, je bezigheden, je verplichtingen met vuur en elan kunt uitvoeren. Met vuur moet je trouwens wel uitkijken. Want aan vuur kun je je branden. Maar, aan vuur kun je je ook warmen als je kilte ervaart en verlangt naar warmte en liefde.

De Geest, is gekomen. Het vuur van Pinksteren brandt, bezielt, inspireert, zorgt voor spirit.

Waar haal je je inspiratie, je bezieling vandaan? Een boek, een boeiend artikel in een tijdschrift, een hobby, vreugde en genoegdoening in je werk kan helpen. Of een goed gesprek met een ander, een familielid of huisgenoot, een collega. Of een ontmoeting met een levenswijze bewoner of bewoonster van de afdeling. Of Je geloof, of een indrukwekkende gebeurtenis, of een toevallig opgevangen opmerking of wijze spreuk. Of de natuur met haar schoonheid. Of een muziekstuk, waardoor je diep geraakt bent. Of contacten met collega’s. Of gesprekken en ontmoetingen met bewoners. Of levensverhalen, waar bewoners je vertellend kennis mee laten nemen. Of online-ontmoetingen met mantelzorgers. Vuur geeft bezieling. Met bezieling mag je je leven leven, je werk verrichten.  

“Jouw wereld wordt steeds groter, die van veel bewoners wordt steeds kleiner,” zei mijn collega tegen me. Maar met Pinksteren kan ieders wereld, de uwe en de jouwe, groter worden, ruimer, weidser, minder nauw.  

Ik wens u op deze Pinksterzondag een geest van liefde en warmte toe.

Met hartelijke groet,

Johan Vos, geestelijk verzorger PCSOH

Terug naar overzicht