023 561 60 00
A+ A+ A+

Ontladen

31 oktober 2021

Ontladen betekent zoveel als het laten afnemen van opgebouwde spanning. Als je jezelf ontlaadt, drop je overbodige ballast, zodat alles bij wijze van spreken vrijer, lichter en ruimer wordt.


Ontlading, dat woord wordt vaak gebruikt om aan te geven dat er elektrische lading overspringt tussen bepaalde geleiders.
Dat klinkt allemaal best ingewikkeld en gecompliceerd, althans, voor een grote leek zoals ik op natuurkundig en scheikundig gebied, maar ontlading is gelukkig ook nog wat meer dan een fysisch gebeuren.
Ontlading kan ook zijn dat opgebouwde spanning wegsijpelt. Of dat opgehoopte geestelijke belasting wegvloeit.
Of dat er na een tijd van zorg, spanning, extra inspanning en stress een tijd aanbreekt van meer ontspanning en ontzorging. Of dat na een spannende, ingrijpende gebeurtenis de daarbij opgebouwde spanning zich weer ontlaadt. En als spanning zich ontlaadt, komt er meer ruimte. Ruimte voor nieuw elan, ongedachte inspiratie, verrassend perspectief en ongekende hoop en onverwachte verlichting.   

Ontladen betekent zoveel als het laten afnemen van opgebouwde spanning. Als je jezelf ontlaadt, ontdoe je je als het ware van een meegetorste last, bevrijd je je van een benauwende druk, drop je overbodige ballast, zodat alles bij wijze van spreken vrijer, lichter en ruimer wordt.
Natuurlijk gaat dat niet altijd vanzelf. Het kan gepaard gaan met een zekere wrijving, met het je opnieuw verhouden tot wat werkelijk ertoe doet.
Het gaat niet altijd vanzelf, het lossen van een bepaalde lading of het deponeren van opgebouwde spanning.

Bij ontladen denk ik vooral aan ontlasten en verlichten.
Zo kwam ik een keer op een afdeling op bezoek en een collega riep enthousiast en welgemeend uit: “O wat heerlijk dat je er bent.” En ze vertelde later hoe extra hulp haar echt in de huiskamer ontlast.
Ontlading van wat we meetorsen op onze rug aan spanning, zorg en stress, hoe mooi en goed kan dat niet zijn?
Of ontlading van onrust die een mens soms zo volledig in de greep houdt?
Zo ontmoette ik een bewoner op een PG-afdeling die door veel onrust beheerst wordt. Hij is voortdurend in beweging, nooit in rust en is ook doorgaans niet stil te krijgen. En het is al helemaal een onmogelijke klus om hem lang op dezelfde plek te houden. Het eten van de maaltijd op een vaste plek, zonder dat hij opstaat en gaat lopen en de maaltijd de maaltijd laat, het kost veel inspanning.
Steeds maar weer roept hij uit: “Alsjeblieft, ik wil naar mijn kamer.” Het enige wat hem dan op dat moment rust geeft, is met hem meelopen naar zijn kamer verderop in de gang. Maar als je dan denkt dat hij op zijn eigen kamer tot rust komt, en dat je hem daar dus rustig een tijdje alleen kunt laten, dan heb je het toch echt grondig mis. Want korte tijd later is hij weer op de huiskamer te vinden, en roept hij opnieuw: “Alsjeblieft, ik wil naar mijn kamer.” En zo herhaalt dit ritueel zich iedere keer weer als een niet eindigende maar almaar voortdurende cyclus.
Je zou zo hopen dat hij zich van zijn onrust ontladen kan, dat hij daarvan wordt ontlast, ontdaan of bevrijd.
Voor hemzelf, voor anderen in de huiskamer en voor die betrokken, geduldige, begripvolle en zorgzame medewerkers.

Ontlading, dat overkwam laatst ook een collega, waar ik mee in gesprek was. Na het vertellen over ervaren druk op het werk gedurende een langere periode en de daarbij opgehoopte stress vanwege een tekort aan voldoende inzetbaarheid van medewerkers, kwam er ontlading, alsof er een klep openging en alle opgekropte spanning wegvloeide,  

Ontlading is immers vermindering van spanning en druk. Ontlading is de ervaring van stilte niet voor maar na de storm. Ontlading is het meemaken van ontspanning na stress, het ervaren van gezet zijn in de ruimte na een tijd waarin je je misschien opgesloten voelde. Ontlading is het beleven van vrijheid na het gevoel dat je klem zat door ingrijpende levensgebeurtenissen.

Ontlading is alsof het ventiel van een te hard opgepompte fietsband losgedraaid wordt en het teveel aan opgekropte lucht ontsnapt waardoor er juist weer meer lucht komt, minder benauwdheid en druk, minder opgekroptheid en opgejaagdheid.
Alsof een opgeblazen gevoel in je maag, ontstaan na het te snel nuttigen van een glas drinken, vermindert, langzaamaan weer verzinkt. Ontlading als afname van druk.

Ergens in de Bijbel lees ik: Laat uw hart niet verontrust zijn. Het gaat om een niet-verontust hart, ontdaan dus van alle onrust en spanning.

Ik wens u een mooie ontspannen zondag toe met ontlading van alles wat druk bezorgt.

Hartelijke groeten,
Johan Vos, geestelijk verzorger PCSOH

Terug naar overzicht