023 561 60 00
A+ A+ A+

Wonderfoon

20 mei 2021

De “Wonderfoon” is bedacht door verzorgers die ouderen met dementie begeleiden; een ouderwetse draaitelefoon waar muziek uitkomt wanneer je een nummer draait.


Hoi, mijn naam is Ted de Goeij, de man van Karin de Goeij, werkzaam in de Horizon.

Een tijdje geleden zag ik een filmpje op internet dat dementerende ouderen aan het luisteren waren aan een oude draaischijf telefoon. Het bleek de Wonderfoon te zijn. Dit is een oude PTT telefoon van vroeger die is omgebouwd tot een soort jukebox, waarmee je muziek kunt afspelen.

Als de hoorn van de haak genomen wordt, klinkt de kiestoon en wanneer er dan een nummer wordt gedraaid tussen de 0 en de 9 klink een liedje uit vroegere jaren.

De naam “Wonderfoon” is bedacht door verzorgers die ouderen met dementie begeleiden. In die telefoon zit een SD kaart, daar kunnen 30 liedjes op worden gezet, van Wim Sonneveld met Nikkelen Nelis tot Tom Manders met Dorus. Die muziek, samen met een apparaat dat ook uit vervlogen tijden komt, blijkt een mooi middel om ouderen te activeren, rust te geven en ook te emotioneren.

Toen ik dit zag sprak mij dit erg aan, omdat ik natuurlijk wel eens verhalen van mijn vrouw hoor. Ik dacht bij mij zelf, hoe leuk zou dit niet zijn voor de bewoners van de Horizon? Geen moment bedacht ik mijzelf en ben gaan zoeken waar deze te koop was, en heb het gevonden!

Ik was zelf erg enthousiast toen ik hem binnen kreeg, en heb daarom besloten dat ik deze wil doneren aan Stichting PCSOH, Kleinschalig Wonen, 2e etage. Ik hoop dat de mensen een blij gevoel krijgen met het “bellen” en luisteren naar oude nummers (heb hele leuke uitgezocht), en dat er een stukje herinnering naar boven komt! Het is fantastisch als je de mensen ziet genieten en de telefoon met muziek een grijns op hun gezicht tovert!

Heel veel plezier ermee!

Groeten, Ted

 

Onze locatie Westerkim heeft ook al een tijdje de wonderfoon, tot groot plezier van onze bewoners!

Terug naar overzicht