023 561 60 00
A+ A+ A+

Locaties Horizon en Westerkim gesloten voor bezoek

14 april 2020

Op deze wijze laten wij u weten dat we per direct en in opdracht van de overheid, GGD en RIVM onze beide locaties moeten sluiten voor bezoek.


Laatst gewijzigd 14 april 2020 om 10.45 uur.

Op deze wijze laten wij u weten dat we per direct en in opdracht van de overheid, GGD en RIVM onze beide locaties op vrijdag 20 maart 2020 moeten sluiten voor bezoek.

Bewoners van alle verpleeghuizen in Nederland mogen vanaf vrijdag 20 maart geen bezoek meer ontvangen. Het kabinet heeft de maatregel genomen om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Ook ouderen in kleinschalige woonvormen moeten hun deuren sluiten voor bezoekers.

De maatregel werd bekendgemaakt op een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Die laatste had het coronadossier tijdelijk overgenomen van minister Bruins. Inmiddels is Martin van Rijn de nieuwe minister van Medische Zorg.

De ingrijpende maatregel om alle verpleeghuizen te sluiten voor bezoek is voor zowel Horizon als Westerkim nu van extra belang omdat op beide locaties bij zowel medewerkers als bewoners (verdenkingen van besmetting met) het coronavirus is geconstateerd. We willen er alles aan doen om de veiligheid van onze bewoners en medewerkers zo goed mogelijk te garanderen.

We realiseren ons ten zeerste dat dit een ingrijpende maatregel is. Het is echter in ons aller belang om de aanwijzingen van de overheid, GGD en RIVM nauwlettend te volgen.

De mantelzorgers hebben inmiddels via een email bericht ontvangen.

Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen:

Hoe lang duurt deze maatregel?

In ieder geval tot 1 juni 2020.

Mag er op kleinschalig wonen en scheiden wonen en zorg echt nergens meer bezoek komen?

Bezoek aan bewoners van kleinschalig wonen en scheiden wonen zorg in Westerkim is niet toegestaan.

Bezoek aan bewoners van kleinschalig wonen in Horizon is niet toegestaan. De woningen van scheiden wonen en zorg in Horizon zijn zelfstandige huurwoningen. Bewoners mogen daarom wel bezoek ontvangen, echter volgens de strict geldende RIVM regels. Daarbij kan de hoofdingang niet gebruikt worden. Bezoek moet via de hoofdingang van de ter Veenlaan naar binnen.

Mag ik in Horizon nog wel mijn dierbare opzoeken vanaf de tuindeur van het appartement?

Nee, helaas niet. Het gaat er echt om de besmetting met het Corona virus te vermijden.

Mag ik op bezoek bij iemand die woont op de 5e of 6e etage van Westerkim? Dit zijn namelijk geen verpleeghuisunits.

Nee. Omdat het onmogelijk is om op de 5e of 6e etage te komen zonder dat er uitwisseling ontstaat met de verpleegafdelingen (de weg omhoog via de verschillende trappenhuizen gaat altijd via een verpleegafdeling en de liften kunnen op iedere etage stoppen en de deuren openen), is het helaas niet toegestaan om bij bewoners van de 5e en 6e etage op bezoek te komen. We vragen u nadrukkelijk om u aan deze regeling te houden, omwille van de gezondheid van alle bewoners in Westerkim.

Er is sinds 31 maart in Westerkim een tijdelijke tuin gerealiseerd. Mag ik daar mijn moeder/vader wél komen opzoeken?

Nee, helaas niet. Ook hier is bezoek niet toegestaan. Onze bewoners gaan met onze medewerkers naar de tuin.

Gaan zorgbemiddeling en opnames gewoon door?

  • Het beschikbaar houden van goede zorg is de prioriteit van de verpleeghuizen. Als er plek is kunnen nieuwe cliënten in principe in verpleeghuizen terecht.  
  • Er wordt altijd per cliënt gekeken wat in de betreffende situatie de beste oplossing is. Soms kan het beter zijn om een cliënt (nog) niet op te nemen.  
  • Er wordt ook gekeken of de cliënt niet besmet is, of er voldoende personeel beschikbaar is dat veilig kan werken en of er geen mensen in het verpleeghuis al besmet zijn.  
  • Op meerdere plekken in het land worden extra locaties geopend waar ook mensen met een (mogelijke) besmetting kunnen worden opgenomen.

Wat gebeurt er verder met de bewoners van de verpleegafdelingen in Horizon en Westerkim?

Zoals gezegd krijgen de bewoners nog steeds zorg en maaltijden. En ook de schoonmaak gaat gewoon door. De sociale activiteiten zijn afgelast of waar mogelijk aangepast. We proberen via zoveel mogelijk ludieke en creatieve manieren sociale contacten mogelijk te maken c.q. in stand te houden.

Mogen bewoners uit de aanleunflats van Westerkim en de woningen van fase 1, 2 en 3 van Horizon nog wel in het zorgcentrum komen?

Nee, helaas niet. De doorgangen zijn per direct allemaal gesloten. De bewoners ontvingen hier allemaal een brief over.

Wordt het wasgoed van bewoners van de aanleunflats van Westerkim en de woningen van fase 1, 2 en 3 van Horizon nog wel gedaan?

Ja. Bij de doorgangen naar het zorgcentrum is overal een mogelijkheid om de vuile was te deponeren. De vuile was wordt door een medewerker van PCSOH dagelijks opgehaald en naar de wasserij gebracht.

Wanneer de bewoner zelf niet in staat is om de was te brengen, vragen wij de familie om dit te doen.

Ik doe de was voor mijn vader/moeder. Mag ik de was nog wel komen brengen en halen?

Nee. Wij zullen de was in beide locaties kosteloos van u overnemen. Dit geldt alleen voor intramurale zorg. De aanleunwoningen en appartementen moeten zelf zorg dragen voor de was.

Ik wil wat boodschappen afgeven maar mag, door de bezoekregeling, niet naar binnen. Hoe doe ik dat?

U mag boodschappen voor de voordeur neerzetten tussen 11.00 en 13.00 uur (zowel voor Horizon als Westerkim). Wilt u de boodschap(pen) in een plastic tas doen en deze voorzien van een naam voor wie de boodschap is bedoeld en de afdeling waar deze naar toe moet? Wij dragen er zorg voor dat de boodschap wordt overhandigd.

Ik ben vrijwilliger bij Horizon of Westerkim. Mag ik nog wel naar de locaties komen?

Vrijwilligers tot en met 59 jaar mogen nog komen om hun werkzaamheden voort te zetten. Wanneer u 60 jaar of ouder bent, vragen wij u om thuis te blijven, hoe jammer wij dit ook vinden. Bij twijfel of als u vragen hebt, vragen wij u te bellen naar onze Coördinator Welzijn Marco van Aalst. Telefoon: 023 56 16000.

Ik wil graag iets doen, want ik zit toch thuis. Kan dat?

Heel fijn dat u wilt helpen. Als u niet ouder bent dan 59 jaar, vragen wij u contact op te nemen met onze Coördinator Welzijn, Marco van Aalst. Telefoon: 023 56 16000. Dan gaat hij samen met u kijken naar de mogelijkheden.

Voor oud-zorgmedewerkers ontstaan mooie initiatieven om gebruik te kunnen maken van hun ervaring. Zie hiervoor de website www.extrahandenvoordezorg.nl

Ik ben muzikant en ik vind het leuk om als vrijwilliger voor de bewoners te komen optreden, mag dat?

Graag zelfs! U kunt emailen naar activiteitenbegeleiding@pcsoh.nl.

Zijn Horizon en Westerkim in het weekend bereikbaar?

De receptie van locatie Horizon is dagelijks bereikbaar van 09.00 - 16.00 en in het weekend van 11.00 - 14.00.

De receptie van locatie Westerkim is dagelijks (dus ook in het weekend) bereikbaar van 09.00 - 16.30. Buiten deze tijden komt u in een keuze menu.

Wat kan ik als familie/ mantelzorger doen om toch contact te houden?

We beseffen dat dit natuurlijk op geen enkele manier het échte contact kan vervangen, maar een mogelijkheid is om als familie/ mantelzorger te beeldbellen. Wij hebben op de huiskamers tablets aangeschaft en de PCSOH medewerker zal samen met uw vader of moeder contact met u opnemen. De mantelzorgers hebben hier op 26 maart een brief over ontvangen.

We verzekeren u dat we goed voor uw naaste zullen zorgen. Behalve nauwlettende aandacht om verspreiding van het virus te voorkomen, willen we ook aandacht blijven schenken aan het welzijn. We zullen u in ieder geval via deze weg blijven informeren.

Heel veel dank voor al uw begrip. En heel veel sterkte in deze moeilijke tijden.