023 561 60 00
A+ A+ A+

Tweede winnaar advent win-actie

6 december 2020

Hierbij maken we de tweede winnaar van onze advent win-actie bekend.


De tweede winnaar is bekend. De VVV-bon gaat deze keer naar mevrouw Marieke Droogh-den Ouden. Van harte gefeliciteerd! Hieronder leest u haar prachtige inzending. Wederom dank aan alle deelnemers. Wilt u ook ook nog kans maken op een VVV-bon ter waarde van €20,-? Stuur dan voor 18 december uw kerstgroet, gedicht of anekdote per mail naar secretariaat@pcsoh.nl. De volgende winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 13 december.
 
Fijne zondag en met hartelijke groet van de juryleden,
Johan Vos (geestelijk verzorger PCSOH)
Tammy Maduro (communicatie medewerker PCSOH)

                                                                                                                                                                  29 november 2020 

Voorbereidingen voor de kerst met mijn moeder                                             

Het wordt tijd de kerstkaarten te gaan verzamelen om te gaan versturen. Een kerstklusje dat we eigenlijk pas na Sinterklaas oppakken. Maar dit jaar is alles anders. Elk jaar kost het mijn moeder meer moeite en dus moeten we toch maar gauw gaan beginnen. Vroeger maakte zij zelf de kaarten en schreef ze mooie gedichten in de kaarten met een pen met gouden afdruk. Dit jaar is het lijstje weer korter geworden. Veel lieve mensen zijn overleden en anderen haakten om verschillende redenen af. Helaas zijn de gedichten er niet meer bij. Gelukkig wil ze nog wel haar naam op de kaart zetten en voor hele speciale mensen een lieve groet erbij zetten.

Als ik de doos waar de adressenlijst in zit open maak, valt mijn oog op een smoezelig handgeschreven briefje. Er blijken twee briefjes te zijn. Ze steken net uit een boekje waarop staat ‘Nel Benschop: een open hand naar de hemel’. Ik open het boekje en zie ‘Kerstmis 1988 voor ma van mij’ staan. Tweeëndertig jaar geleden heb ik dit boekje gegeven. Toen leefde mijn vader nog. Ik was jong en ik was op reis en genoot van mijn vrijheid. Hoe anders is het nu voor mijn leeftijdsgenoten.

De twee smoezelige handgeschreven gedichten zijn ongedateerd maar ik lees dat ze ook van Nel Benschop zijn. Gezien het taalgebruik van ver voor 1988.

Ik heb het tweede gedicht uitgezocht omdat het van toepassing is voor Kerst 2020, waarbij je je kunt afvragen of de kerst uit dit gedicht misschien wel de enige echte kerstgedachte zou moeten zijn.

Gedicht zonder titel

Wij zouden zo graag eens kerstfeest vieren
Zonder die vals bewogen sfeer
Geen dennengroen zou ’t huis versieren
Geen hulst, geen kaarsen en zo meer
Geen kerstwijding, geen liturgieën,
Geen kerstverhaal en geen gedicht
Maar diep gebogen op onze knieën
Zouden wij overstraald met hemels licht
Uw eng’len horen en U aanbidden
In woordeloze dank. Onze stem
zou zwijgen, als wij te midden
der herders gingen naar Bethlehem
Wij zouden geknield naar Uw kribbe staren,
Een grote stilte om ons heen,
En Heer, misschien voor ’t eerst sinds jaren
Vierden wij het feest met U alleen.