023 561 60 00
A+ A+ A+

Westerkim 50 jaar!

10 maart 2020

Op 12 maart 1970 was het zover: burgemeester Dijckmeester opende het nieuwe bejaardenhuis Westerkim in Nieuw Vennep.


De journalist die verslag deed in de Leidse Courant, wist te vertellen dat de bejaarden die reeds in het nieuwe huis woonden, er niet meer weg wilden omdat de sfeer zo uitstekend was. Dit werd geweten aan de kersverse directrice mejuffrouw N. Th. den Boer, omdat zij zo goed leiding kon geven. Ook werd vermeld dat men graag nog wat kleinere woningen rond het complex voor bejaarden had willen bouwen, maar dat de verwachte huurprijs van tweehonderd gulden per maand véél te hoog zou zijn geworden.

Op tijd

Het waren duidelijk andere tijden. Je zorgde er ruim op tijd voor dat je was ingeschreven in een bejaardenhuis, zodat je rond je pensionering kon rekenen op een klein appartement. De bejaardenverzorgsters, de directrice, de facilitaire man en alle bewoners dronken gezamenlijk koffie en nuttigden hun maaltijden. Er werd gezamenlijk gebeden, gezongen en plezier gemaakt. Het was vooral veel samen.

Veel veranderd

Inmiddels zijn we dan 50 jaar verder. En wat is er veel veranderd. Naast het oude Westerkim zijn, in plaats van “wat kleinere woningen”, nog twee woontorens verrezen. De huurprijs is wel iets meer geworden dan die tweehonderd gulden per maand. In het “oude” Westerkim zijn inmiddels op de meeste etages verpleeghuisunits ondergebracht. De bewoners van zowel het oude als nieuwere Westerkim zijn gemiddeld eerder 80 dan 65 jaar oud. En bejaarden kennen we niet meer. We spreken nu van senioren.

Goed toeven!

Toch zijn er zeker nog herkenbare elementen te vinden uit die voorbije jaren. Zoals dat de sfeer in Westerkim over het algemeen uitstekend is en dat bewoners er het zo naar hun zin hebben. Dat het hier goed toeven is. Dat heeft niet zoveel te maken met het talent tot leidinggeven van een directeur, maar het zegt alles over de medewerkers, de vele vrijwilligers, de bewoners en hun naasten. De kernwaarden van onze stichting naastenliefde, betrouwbaarheid, geborgenheid en verantwoordelijkheid, worden door hen samen dagelijks waargemaakt.

Erik Zwart,

bestuurder PCSOH