023 561 60 00
A+ A+ A+

De wereld is mooier met jou

28 februari 2021

Het geven en ontvangen van een complimentje kan een wereld van verschil maken. Je kunt je daardoor namelijk gezien weten, gesteund, serieus genomen en gewaardeerd.


De wereld is mooier met jou!

Dit mooie compliment zag ik op mijn beeldscherm voorbij flitsen toen ik een mail opende over complimentendag. Het is trouwens één van die tot nadenken uitnodigende uitspraken en welgemeende complimenten van Loesje. Zo zijn er wel vaker uitspraken waar je even door geraakt kunt worden of die je even tot nadenken kunnen brengen. Dit is er wat mij betreft ook zo één.

De wereld is mooier met jou.
Waarom kom ik met deze uitspraak? 
Morgen, 1 maart, is het nationale complimentendag.
In de voorbereiding op deze dag in ons Zorgcentrum ontving ik een leuke mail van een collega met daarin de volgende complimenteuze teksten:
-Je bent een toppertje
-Geweldig dat jij zo goed kunt luisteren
-Ik vind jou een kanjer
-Ik ben trots op jou
-Wat doe jij goed je best
en dus ook:
-De wereld is mooier met jou

Deze complimenten, dat realiseerde ik me natuurlijk zeer goed, waren niet direct voor mij persoonlijk bedoeld, maar vormden eigenlijk niet meer dan een illustratie van complimenten die op de nationale complimentendag in ons Zorgcentrum gebruikt kunnen worden. Maar toch deden ze me, vreemd genoeg, wel goed.

Ik ging me daarom wat verder verdiepen in het fenomeen compliment.
En ik bedacht: Het geven van een compliment kan een ander een speciaal moment bezorgen, kan de ander een warm gevoel geven en een dankbare lach en een blijde twinkeling in de ogen opleveren. Soms ook een blik van verrassing als voor de ontvanger een compliment onverwacht komt, of op een moment dat de ontvanger het net even nodig had.
Het geven van een compliment zorgt er daarom dikwijls ook voor dat je jezelf weer wat beter en  vrolijker voelt en vooral liefdevoller gestemd bent.
Het geven van een compliment is eigenlijk het geven van positieve feedback. Het geeft een ogenblik  van geluk bij de ander maar zeker ook bij jezelf. Het laat waardering en betrokkenheid zien. Het geeft vertrouwen en maakt enthousiast.

Het is natuurlijk een diep menselijke behoefte om je gewaardeerd en gezien te weten en om te ervaren dat je inzet, betrokkenheid en talent op waarde worden geschat. Een welgemeend compliment geven en ontvangen is daarom zo belangrijk.
Toch laten we merkwaardigerwijze het geven van een compliment vaak achterwege. Komt dat omdat we het vaak wat overdreven vinden? Of zit het ons als nuchtere Hollanders gewoon niet echt in ons DNA? Of is het gewoon een menselijke reactie om meer bezig te zijn met wat slecht en minder goed gaat dan met wat er wel goed gaat? Of vinden we het al te vanzelfsprekend dat veel gewoon goed gaat, zelfs in de bizarre en barre omstandigheden waarin we ons in Coronatijd kunnen bevinden en maken we daarom soms maar zo weinig woorden vuil aan het formuleren van een mooi compliment, een fijne pluim of een oprecht schouderklopje? Al kun je natuurlijk het geven van een compliment moeilijk typeren als ‘het vuil maken van woorden’.

Het geven en ontvangen van een complimentje kan een wereld van verschil maken. Je kunt je  door het geven en ontvangen van een compliment gezien weten, gesteund, serieus genomen en gewaardeerd.
Het uitblijven van complimenten kan daarentegen maken dat verhoudingen verstoord raken, mensen afhaken of hun toewijding aan iets of iemand verliezen.

Een compliment is dus een uiting van waardering en welgemeende aandacht.
Om een compliment te geven heb je niet eens altijd woorden nodig. Het kan ook via een opgestoken duim, een applaus, een smiley op je mobiel.
Een compliment is een uiting van dank en lof, een verbaal schouderklopje.
Een compliment kan ook fungeren als aanmoediging: ga vooral positief door op de ingeslagen weg.
Een compliment benadruk het mooie, goede, fijne, positieve van de ander.
Zo wordt dus het talent van de ander of van jezelf voor het voetlicht gehaald. Alsof je op een podium staat en het licht valt op je meest positieve kant, zodat je extra mooi en stralend voor de dag komt.
Een compliment is een blijk van waardering, een bewijs van werkelijk gezien worden in wat je doet en dat je waardevol en van belang bent. Daarom mag je ook best trots zijn op een mooi en echt gemeend compliment.

Natuurlijk zijn er kanttekeningen bij het fenomeen compliment te maken.
Want wie bijv. vist naar een compliment, hengelt teveel naar waardering. En dat kan juist de spontaniteit en de echtheid in het compliment aantasten.

Op vaste momenten zoals de nationale complimentendag op 1 maart zijn bijzondere en mooie complimenten te geven en te ontvangen. Het kan op deze dag zomaar complimenten regenen. Maar daarna hoeft de stroom van welgemeende complimenten natuurlijk zeker niet te stokken of op te drogen.

Wat ik overigens echt een welgemeend compliment waard vind is de vaccinatie van onze bewoners afgelopen vrijdag.
Elke betrokken medewerker verdient een compliment voor diens professionaliteit en inzet om de vaccinatie mogelijk te maken.
Maar het grootste compliment is voor al die bewoners die vol geduld hebben gewacht, die coronamaatregelen geduldig hebben verdragen en die in de afgelopen tijd zoveel hebben moeten ondergaan.

Ik lees ergens in de Bijbel: Laat alleen goede en waar nodig opbouwende woorden over je lippen komen, die goeddoen aan wie ze hoort. Wees goed voor elkaar en vol meeleven.

Tenslotte nog dit: De wereld is echt mooier met jou!

Ik wens u een mooie zondag toe en voor morgen een hele fijne complimentendag met de welgemeende complimenten van mij.

Met hartelijke groet,
Johan Vos, geestelijk verzorger PCSOH

Terug naar overzicht