023 561 60 00
A+ A+ A+

Dag van de zorg - 12 mei

12 mei 2020

**Dag van de zorg - 12 mei**

Lieve medewerkers,

In een boek dat ooit door een bevriend kunstenaar, Frank van den Ham, werd samengesteld, schreef Desmund Tutu in het voorwoord het volgende:

“Als ik jou van je menselijkheid ontdoe, ontneem ik, onontkoombaar, mijn eigen menselijkheid weg. De eenzame mens is een contradictie en daarom probeer je te werken voor het belang van allen want jouw menselijkheid krijgt zijn vorm in het erbij horen.”

En hiermee wordt voor mij precies de kern verwoord waar het in ons werk allemaal om draait. Natuurlijk, de zorg moet van goede kwaliteit zijn, het eten moet hygiënisch worden bereid, de rapportages moeten aansluiten op het zorgplan en ga zo maar door.

Maar als het uiteindelijke doel voor ons allen niet is ervoor te zorgen dat de bewoner, de cliënt, onze hoogbejaarde medemens erbij hoort en in zijn of haar menselijkheid wordt gezien, dan is al dat werk voor niets geweest.

De afgelopen maanden zijn voor iedereen uitzonderlijk zwaar geweest. Door de “lock down” en andere maatregelen als gevolg van de coronacrisis, kwam het zorgen voor een beetje menselijkheid vrijwel geheel op jullie schouders terecht. En, natuurlijk, het gemis van alle naasten van bewoners is nooit geheel te overbruggen, maar wat hebben jullie allemaal je best gedaan. En daarin sluit ik niemand uit: natuurlijk onze zorgmedewerkers (intra- en extramuraal), maar ook al degenen die meer op de achtergrond voor de zorgmedewerkers het werken mogelijk maken: vrijwilligers, keuken, linnenkamer, huishoudelijke zorg, administratie, huismeesters, stafmedewerkers, gastvrouwen/- heren, activiteitenbegeleiders, huiskamermedewerkers, artsen, geestelijk verzorger, psycholoog, receptionisten, secretariaat, leidinggevenden…. Wij allen proberen te werken in het belang van allen en daarmee krijgt onze menselijkheid zijn vorm in het erbij horen.

Ik kan alleen maar met groot respect deze woorden tot jullie richten en jullie danken voor jullie geweldige inzet.

Erik Zwart

**Vandaag wordt er een cadeautje voor alle medewerkers bij de verschillende afdelingen gebracht. Als je vandaag niet werkt kun je, wanneer je er weer bent, je cadeautje ophalen bij je afdeling.**

Terug naar overzicht